תמיד יש הפתעות, במיוחד באביב,

אומרת אלן, עולה מטרינידד, אי קטן בקריביים. אלן עוסקת בצפרות מאז גיל 8 ומנהלת כיום את התחנה שמפעילה החברה להגנת הטבע בלב ירושלים בין הכנסת לגן סאקר. מדי אביב, 500 מיליון ציפורים עפות מעל ישראל, בנדידתן השנתית מחצי הכדור הדרומי לחצי הכדור הצפוני. הן עוצרות למנוחה במקומות שונים בארץ, וגם בפיסת טבע קטנה זו המשתרעת על פני 6 דונם, שהינה אחד מאתרי הצפרות הטובים בעולם. עבור רוב הציפורים, זוהי עצירה ראשונה באזור ירוק ופורה לאחר לילות רבים של מעוף מעל מדבר סהרה והנגב, ששם אין להן כמעט דבר לאכול.

הציפורים מגיעות לכאן מורעבות ומותשות לחלוטין,

אומרת אלן. לאחר הנחיתה, הציפורים מבלות כשבוע בין העצים, הפרחים ובריכת חבצלות המים ואוכלות צמחים ובעלי חיים שונים. ציפורים קטנות יכפילו בדרך כלל את משקל גופן ואז יעופו וימשיכו במסען, מסבירה אלן. באותו בוקר של חודש מארס השנה, נלכדו כ-100 ציפורים ברשתות התחנה. אלו הן רשתות כמעט בלתי נראות, שאינן פוגעות בציפורים שנתפסות בהן. אלן וחברי צוות אחרים בתחנה מוציאים בעדינות את הציפורים המרפרפות מהרשתות ומניחים אותן בשקיקי בד קטנים. אלן מבלה את שאר הבוקר בטיבוע הציפורים, כלומר ענידת טבעות מתכת קטנות על רגלי הציפורים עם מידע על התחנה שביצעה את הטיבוע. טבעות אלו עוזרות למדענים ברחבי העולם לעקוב אחר דפוסי הנדידה של ציפורים. יש ציפורים שנלכדו והגיעו עם טבעות מעונות נדידה קודמות.

אנחנו רואים הרבה ציפורים חוזרות,

מספרת אלן, וציפורים רבות מגיעות מדי יום עם טבעות מתחנות טיבוע באירופה ובאפריקה. בעודנו מדברים, קבוצת תלמידים שהגיעה לכאן לסיור, עוקבת בהתרגשות אחרי עובד התחנה העונד טבעת סביב רגל של עלווית חורף, ציפור חומה קטנה השוקלת רק כ-6 גרם. "זו בדרך כלל ציפור שאף פעם לא נתקלים בה, מפני שהיא מבלה את רוב זמנה בשיחים שבהם היא נראית כמו עלה", מסבירה אלן ואומרת כי הציפור מבלה את הקיץ בצפון אירופה ואת החורף באפריקה. לאחר הטיבוע, הציפור משוחררת ונעלמת בין העצים. עד סוף חודש מאי, מבקרים מוזמנים להגיע לתחנה מדי יום בין השעות 6 ועד 11 בבוקר כדי לצפות מקרוב בטיבוע ציפורים. לפעמים הם אפילו זוכים להחזיק בציפורים לאחר הטיבוע ולשחרר אותן לשמיים, אומרת אלן.  "מאוד חשובה לנו האינטראקציה עם האנשים וללמד אותם על ציפורים". לאחר מכן הולכת אלן אל עמדת התצפית הייחודית הנקראת "המסתור" ופתוחה לקהל הרחב ללא תשלום. זהו ביתן קטן עם ספסלים, בו יושבים ברוגע המבקרים וצופים להנאתם, עם משקפות הניתנות להשאלה במקום, על בריכת המים ועל שלל ציפורים מרהיבות, כמו למשל השלדג שנתקלנו בו, שצד סרטנים ונח מדי כמה דקות רק כדי לזמר בחיפוש אחר בת זוג. התחנה פתוחה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. ניתן לראות בתחנה פרפרים וצבים ובלילה דורבנים, קיפודים ועטלפים.

כשיושבים כאן, במקום הפסטורלי והקסום הזה, אפשר לשכוח בקלות שאנחנו בלב העיר,

אומרת אלן. "זהו מוקד משיכה נפלא לכולם, ודרך נהדרת להיחשף לתופעות טבע מרתקות ולעוד רבדים בירושלים ובישראל בכלל". בנוסף לאזור הצפרות שפתוח תמיד ולטיבוע הציפורים היומי, התחנה מציעה פעילויות מיוחדות במהלך חג הפסח, כולל טיולים ביום ובלילה וצפייה בסרטים ובתערוכת אומנות במרכז המבקרים.

שתפו את הפוסט ברשתות המועדפות עליכם

וואטסאפ
פייסבוק
טוויטר
לינקדין
טלגרם
אימייל

אהבתם את הכתבה?

הירשמו והיו ראשונים לקבל עדכון כשכתבות חדשות עולות